flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Спростування недостовірної інформації

29 березня 2024, 14:06

У зв’язку із поширенням недостовірної інформації у соціальній мережі Facebook щодо розгляду справи про адміністративне правопорушення про притягнення до адміністративної відповідальності особи за ч. 3 ст.126 КУпАП, Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області надає наступну інформацію.

У грудні 2023 року на розгляд суду із Калуського відділу поліції надійшли матеріали справи із протоколом про адміністративне правопорушення з кваліфікацією дій особи за ч. 3 ст. 126  КУпАП.

Згідно протоколу зазначено, що, 30.11.2023 о 10.08 годин в м. Калуш по вул. Ринкова, особа керувала т/з марки Nissan X-Trail д.н.з. НОМЕР_2 відносно якого встановлено тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами, постановою Калуського відділу державної виконавчої служби м.Калуш № 36400033 від 20.02.2018 року, чин порушив вимоги ч. 10 ст.15 ЗУ «Про дорожній Рух», чим порушив вимоги п.21 ПДР, за що відповідальність передбачена ч.3 ст.126 КУпАП, (відомості знаходяться у відкритому доступі, за цим посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/116592695).

Для з’ясування усіх обставин справи, судом досліджувалися матеріали справи про адміністративне правопорушення та викликався до суду працівник поліції, а також особа яка притягалася до відповідальності.

Допитаний у судовому засіданні поліцейський СРПП Калуського РВП ГУНП в Івано-Франківській області пояснив, що під час патрулювання 30.11.2023 о 10.08 годин в м. Калуш по вул. Ринкова, було зупинено транспортний засіб марки Nissan X-Trail д.н.з. під керуванням водія. Після перевірки згідно бази ІПНП, було встановлено, що водій обмежений у праві керування транспортними засобами постановою Калуського відділу державної виконавчої служби м. Калуш № 36400033 від 20.02.2018 року. Водій повідомив, що про даний факт йому відомо, після цього водію зачитали права та склали протокол про адміністративне правопорушення за ч.3 ст.126 КУпАП.

Крім того згідно пояснень особи викладених у протоколі про адміністративне правопорушення від 30.11.2023 року, сам водій зазначив, що «більше так не буду». Жодних клопотань щодо незгоди з діями працівників поліції з приводу незаконного складання протоколу на водія не викладено та не заявлено ні в протоколі про адміністративне правопорушення, ні на окремому аркуші.

Суд звертає увагу, що тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами водія обмежено Постановою старшого державного виконавця Калуського міськрайонного відділу державної виконавчої служби ГТУЮ в Івано-Франківській області, у зв’язку із заборгованістю зі сплати аліментів. Тимчасове обмеження діяло до погашення заборгованості зі сплати аліментів в повному обсязі.

Особа, яка притягалася до відповідальності неодноразово викликалася до суду для надання пояснень, проте так і не з’явився. Судом направлялися судові повістки за адресою зазначеною у протоколі про адміністративне правопорушення. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи не особа подавала.

Таким чином, в судовому засіданні було з’ясовано, що водій будучи обмеженим у праві керування транспортним засобом відповідно до постанови про встановлення йому тимчасового обмеження боржника у праві керування транспортними засобами порушив Закон України «Про виконавче провадження», що стало підставою для притягнення його до адміністративної відповідальності, за ч. 3 ст. 126 КУпАП та призначення стягнення, яке передбачене ч. 3 ст. 126 КУпАП - позбавлення права керування транспортними засобами на строк три місяці.

У зв’язку з наведеним, Калуський міськрайонний суд звертає увагу на недопустимість поширення недостовірної інформації без підтвердження такої конкретними фактами, відображеними у постанові суду від 29.01.2024 № 345/6400/23.

     Більш детальніше ознайомитися із постановою суду можна за цим посиланням https://reyestr.court.gov.ua/Review/116592695.