flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Звітні відомості про роботу Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області за 1 квартал 2024

05 квітня 2024, 10:26

Звітні відомості про роботу Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області за 1 квартал 2024

 

Відповідно до закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» на суди покладаються функції із здійснення заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Такі заходи пов’язані із відправленням правосуддя у рамках відповідних судових процедур. Юрисдикція Калуського міськрайонного суду Івано-франківської області поширюється на м. Калуш та Калуський район (до впровадження нового адміністративно-територіального поділу).

Калуський міськрайонний суд є судом першої інстанції і здійснює правосуддя у порядку, встановленому процесуальним законом. Як суд першої інстанції Калуський судрозглядає цивільні, кримінальні, адміністративні справи, а також справи про адміністративні правопорушення у випадках та порядку, визначених процесуальним законом.

До категорій справ у сфері протидії домашнього насильства відносяться кримінальні, цивільні справи та адміністративні правопорушення.

КК України містить 2 статті, ст. 126-1 «Домашнє насильство» та ст. 390-1 «Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників».

КУпАП містить ст. 173-2 «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування».

ЦПК України доповнено главою 13. «Розгляд судом справ про видачу і продовження обмежувального припису», яка регламентує порядок розгляду заяв про видачу обмежувального припису.

Статистичні дані за 1 квартал 2024р.

 

Кримінальні правопорушення:

Загальна кількість справ – 5, з яких 1 поступила у звітному кварталі, 4 залишок з минулого року. Справи перебувають на стадії розгляду, кримінальні провадження порушені за ст. 126-1 «Домашнє насильство».

За ст. 390-1 «Невиконання обмежувальних заходів, обмежувальних приписів або непроходження програми для кривдників» у звітному періоді справ не поступало.

 

Цивільні справи.

 

У звітному періоді на розгляд поступило 3 справи, які розглянуті з ухваленням рішення. Дві заяви задоволено, в одній відмовлено, оскільки під час судового розгляду не встановлено факту вчинення домашнього насильства.

 

Справи про адмін. правопорушення.

 

Заст. 173-2 «Вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування» усього перебувало на розгляді 90 справ.

Надійшло у 2024 – 82, залишок з 2023 0 8 справ.

Розглянуто 71 справа.

Призначено стягнення у вигляді штрафу на 65 порушників.

6 – справ, суд обмежився усним зауваженням, при малозначності скоєного порушення.

 

Загальна сума призначених штрафів на користь держави становить 15 215 грн., з яких 3230 грн сплачено добровільно.

 

Аналіз статистичних даних:

За статтю – 6 жінок;

51 - особа не працюючі;

3 - пенсіонери;

1 - службовець (не державний)

2 - особи з інвалідністю;

5 – військовослужбовців;

4 - інші заняття.