flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відправив за грати чоловіка, який кувалдою розтрощив магазин та паркувальною стійкою пошкодив поліцейську авто

19 серпня 2022, 10:43

Під час розгляду справи встановлено, що обвинувачений раніше був засуджений за вчинення крадіжки та знову вчинив умисні дії, які виразились у відкритому викрадені чужого майна (грабежі), хуліганстві, домашньому насильстві, та у таємному викраденні чужого майна (крадіжці), поєднаному з проникненням в інше приміщення, повторно.

Згідно матеріалів справи обвинувачений в Калуші поблизу крамниці розпивав спиртні напої із своїм товаришем. Під час спільного вживання спиртного в ході розмови товариш повідомив обвинуваченому, що у його знайомого, знаходиться його мобільний телефон, який він забрав у нього. Тоді обвинувачений вирішив повернути мобільний телефон своєму товаришу. З цією метою серед ночі він направився до помешкання чоловіка, в якого знаходився телефон. Незважаючи на пізню пору доби та нічний час, почав стукати в двері квартири та став вимагати повернути мобільний телефон погрожуючи при цьому мешканцям квартири пошкодженням вхідних дверей у разі невиконання його вимог.

В подальшому, після того, як потерпіла, яка перебувала в квартирі, відмовилась відчинити двері та впустити обвинуваченого до квартири, він ногами пошкодив нижню частину вхідних дверей, внаслідок чого в них утворився отвір. Продовжуючи їх ламати та погрожуючи проникненням до квартири, обвинувачений побачив в руках потерпілої її мобільний телефон марки «Iphone 6», та вирішив його забрати.

Згодом обвинувачений перебуваючи в магазині в Калуші розпочав конфлікт із продавцем цього магазину, цього ж дня він з хуліганських спонукань, умисно наніс декілька ударів – кувалдою, яку приніс із собою, по вікнах, розміщених на фасаді магазину, та по склі вхідних дверей, чим спричинив матеріальну шкоду.

В цей час, обвинувачений побачив, що до магазину під’їхав автомобіль «BMW Х5», він підійшов до авто, та умисно наніс удар кувалдою по склі на задній пасажирській дверці автомобіля. Згодом, наніс кувалдою ще три удари по кузову автомобіля, розбивши при цьому вікна задньої та передньої дверки автомобіля, чим заподіяв власнику матеріальну шкоду на загальну суму 15 033 грн.

Окрім того, в серпні 2021 обвинувачений перебував поблизу адміністративного приміщення Калуського районного відділу поліції. Він підійшов до службового автомобіля «Toyota Prius», який був припаркований біля входу в приміщення поліції, після чого, ногами та руками наносив серію ударів по кузову, передніх та задніх фарах, бокових дзеркалах заднього виду, спеціальному світловому сигналу – проблискових маячках, після чого підійшов до центрального входу приміщення, де поблизу вирвав руками металічну паркувальну велосипедну стійку, та за її допомогою продовжив наносити механічні пошкодження по машині, чим спричинив поліції матеріальну шкоду на загальну суму 37 779 грн., після чого залишився очікувати працівників поліції.

У грудні 2021 обвинувачений проник всередину приміщення комісійного магазину, та з вітрини таємно викрав машинку для стрижки марки «Braun», дві пари навушників проводових марки «WALKER», мобільний телефон марки «Samsung» та ін. речі. Після чого покинув місце вчинення кримінального правопорушення та викраденим майном розпорядився на власний розсуд.

Крім того, обвинувачений умисно та безпричинно, протягом тривалого часу систематично вчиняв по відношенню до своєї сестри психологічне насильство, яке виразилось у словесних образах, погрозах, висловлюваннях нецензурною лайкою в її бік, приниженні.

Обвинувачений у судовому засіданні свою вину у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 186 КК України, визнав та пояснив суду, що в кінці серпня 2021 року він йшов зі святкування разом з другом, та вони підійшли до магазину, де зустріли брата потерпілої. Товариш сказав йому, що останній забрав у нього телефон і не повернув. Вони підійшли до нього і спиталися, де телефон, на що він відповів, що через 15 хвилин його віддасть. Вони чекали його близько години, однак, він не прийшов. Товариш сказав, де він живе, і вони пішли по тому адресу. Хтось відкрив двері домофону, і він та його товариш піднялися наверх, де почали дзвонити в двері і стукати у двері. Він вимагав віддати телефон та вдарив ногою в нижню частину дверей, через що вона відпала. Через шпарину у дверях, яка утворилася внаслідок удару, жінка віддала йому телефон. Він не знав, який телефон йому віддала потерпіла. Вони пішли вниз. На першому поверсі вже була поліція. Будучи біля дверей квартири, він говорив, що йому потрібний телефон його товариша тепер розуміє, що жінка не знала, за який телефон йде мова. Її телефон у нього випав, коли його затримали працівники поліції. Щиро кається у вчиненому, просив вибачення у потерпілої.

Свою вину у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 296 КК України, обвинувачений визнав та пояснив суду, що в кінці серпня 2021 року в нього виникла суперечка з продавцем магазину, він купляв сигарети, однак, йому не вистачало грошей заплатити за них. Він тоді був агресивний та просив дати сигарети, а гроші потім поверне, однак йому сказали, що так не можна. Він почав сперечатися з продавцем, неадекватно вів себе, кричав, а тому продавці викликали охорону. Він вийшов на двір, приїхали працівники охорони. Потім приїхав чоловік власниці магазину, який почав йому грубити. Віддавши сигарети, він пішов додому. По дорозі до нього під’їхав інший чоловік, та почав його бити, душити, забрав в нього його речі. Після цього він вдома взяв кувалду та нею побив вікна у магазині, оскільки його обурила поведінка цього чоловіка. Також він побив вікна у машині останнього, так як біля магазину він погрожував йому пістолетом та вистрілив в ногу. Щиро кається у вчиненому, хоче відшкодувати шкоду.

Одразу з магазину він прийшов у поліцію. Оскільки його сильно боліла нога від поранення, був в агресивному стані. Чітко не може згадати, що відбувалося в поліції, але його щось обурило, тому пошкодив автомобіль. З приводу пошкоджень погоджується з обвинувальним актом. Вину у пошкоджені службового автомобіля визнає та кається у вчиненому, просив вибачення у представника потерпілого.

Свою вину у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України, визнав та пояснив суду, що в кінці грудня 2021 він приїхав в стані алкогольного сп"яніння з м. Івано-Франківськ. Вирішив вчинити крадіжку з ломбарду. Він відкрив шляхом підважування двері руками, проникнувши всередину, звідки викрав навушники, телефон та інші речі згідно обвинувального акту. Вказані речі він складав у рюкзак. Коли вийшов з ломбарду, то його затримали, викрадені речі у нього вилучили працівники поліції. Щиро кається у вчиненому, у майбутньому планує відшкодувати завдану шкоду. Просить пробачення у представника потерпілого за вчинене.

Свою вину у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ст. 126-1 КК України, визнав та пояснив суду, що перший конфлікт зі сестрою виник вкінці літа 2021 року, коли він попав у лікарню зі струсом мозку, однак до нього ніхто з родичів не приїхав, а сестра не відповідала на дзвінки. Тоді почалися словесні перепалки, неприязні відносини. Потім він прийшов до сестри додому, а вона викинула його речі з балкону. Погрожував сестрі по телефону, вчиняв психологічне насильство, заходив до неї в магазин та вчиняв там конфлікти. Спілкувався з сестрою, але не знає, чи вона пробачила його. Щиро кається у вчиненому, хоче налагодити стосунки з родиною.

За час перебування під вартою усвідомив, що вчиняв неправильно, попав під негативний вплив, мав особисті проблеми та проблеми зі здоров"ям, внаслідок чого почав зловживати алкоголем і під його впливом вчиняв правопорушення. На даний час розібрався в собі, переоцінив свою поведінку та ставлення до життя, щиро розкаявся, обіцяє, що більше так чинити не буде, буде працювати, щоб відшкодувати завдану шкоду, просить не позбавляти його волі, щоб мати змогу вернутися до нормального життя.

Вирішуючи питання щодо призначення покарання обвинуваченому, суд враховував характер і ступінь тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, особу обвинуваченого та обставини, що пом’якшують та обтяжують покарання, позицію прокурора та потерпілих.

Вивченням особи обвинуваченого встановлено, що останній згідно з довідками медичних закладів за допомогою до лікаря-нарколога та лікаря-психіатра не звертався, будь-якими психічними розладами, тимчасом розладом психічної діяльності, недоумством або іншим хворобливим станом психіки не страждає і не страждав на період часу, що відноситься до інкримінованих йому протиправних дій, та перебував в стані і перебуває на даний час, при якому здатний в повній мірі усвідомлювати свої дії та керувати ними.

Обвинувачений неодноразово протягом року притягувався до адміністративної відповідальності, судимий вироком Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області.

Як наслідок суд остаточно призначив покарання у виді позбавлення волі строком на 3  роки 2 місяці та у виді штрафу у розмірі 17 000,00 гривень. Також постановив стягнути з обвинуваченого матеріальну шкоду та витрати за надання професійної правничої допомоги в користь потерпілих у розмірі 51 113 грн.

До набрання вироку законної сили, обвинувачений буде перебувати під вартою.