flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд позбавив волі мотоцикліста, який збив дитину

14 вересня 2022, 10:09

Калуський міськрайонний суд завершив розгляд кримінального провадження про обвинувачення неповнолітнього, який керуючи транспортним засобом порушив правила безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілої.

Згідно матеріалів справи обвинувачений у жовтні 2021 року в темну пору доби, керував мотоциклом марки «KAWASAKI ZR-S», та рухався лівою смугою по дорозі із одностороннім рухом, яка має дві смуги руху в одному напрямку в м. Калуш.

В той час, в районі розташування будинку, що в м. Калуш, на пішохідний перехід, вийшла малолітня  пішохід  із своєю матір’ю та стала перетинати дорогу з права на ліво відносно руху вищевказаного транспортного засобу.

При наближенні до пішохідного переходу, неповнолітній водій  мотоцикла проявив неуважність, відволікся від керування транспортним засобом, не встежив за дорожньою обстановкою, не відреагував на її зміну, наближаючись до нерегульованого пішохідного переходу не зупинився, щоб дати дорогу малолітньому пішоходу та здійснив на неї наїзд.

У результаті порушення неповнолітнім Правил дорожнього руху відбулась дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої малолітня пішохід отримала тілесні ушкодження, від яких померла.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого йому кримінального правопорушення визнав повністю. Зокрема вказав, що в жовтні 2021 керуючи мотоциклом марки «KAWASAKI ZR-S», наближаючись до нерегульованого пішохідного переходу побачив групу людей, які переходили дорогу, не зміг зупинитись, прийняв рішення повернути ліворуч, почув удар, спочатку не зрозумів, що здійснив наїзд на потерпілу, злякався і поїхав додому. Наступного дня, розповів про все матері та разом з нею з’явився в поліцію, де вказав, що вчинив ДТП.

У вчиненому обвинувачений розкаявся, жаліє про вчинене, просив вибачення в потерпілої. Також обвинувачений просив суд не позбавляти його волі.

Законний представник неповнолітнього обвинуваченого просила суд не позбавляти волі її єдиного сина, просила вибачення у потерпілої. Вказала, що намагалась відшкодувати шкоду, однак потерпіла відмовилась отримувати від неї кошти.

Захисник обвинуваченого у судовому засіданні просив суд врахувати пом’якшуючі обставини вчинення неповнолітнім кримінального правопорушення та призначити йому покарання із застосуванням ст. 75 КК України.

Потерпіла пояснила суду, що ввечері у жовтні 2021 вона з малолітньою дочкою та знайомою повертаючись додому, переходили проїзну частини дороги. Коли підійшли до пішохідного переходу, автомобілі зупинились, вона пересвідчилась в безпеці руху, взяла дочку за руку і почала переходити  дорогу. Почула шум мотоцикла, пришвидшила рух, увесь цей час тримала дочку за руку. Коли перебігла через проїзну частину дороги, відчула, що з рук вирвало дитину. Оглянулась, побачила, що дочка лежить  на дорозі декілька метрів від неї. Мотоцикліст не зупинившись, проїхав далі. Хтось з людей викликав  швидку медичну допомогу. Внаслідок  отриманих травм донька померла. Родичі  обвинуваченого, а також обвинувачений просили вибачення, неодноразово вони зустрічались, надіслали грошові перекази на домашню адресу потерпілої, однак гроші вона відмовилась отримувати.

Представник Служби у справах дітей Калуської міської ради у судовому засіданні вказала, що виправлення обвинуваченого можливе без його ізоляції від суспільства.

За дорученням суду, уповноваженим представником органу пробації була складена досудова доповідь відносно обвинуваченого. Зі змісту досудової доповіді вбачається, що виправлення неповнолітнього можливе без ізоляції від суспільства, а також він не становить високої небезпеки для суспільства чи окремих осіб.  На думку органу пробації виконання покарання у громаді можливе за умови здійснення нагляду та застосування соціально-виховних заходів, що необхідні для виправлення та запобігання вчиненню повторних кримінальних правопорушень.

Суд дослідивши матеріали справи, прийшов до висновку, що вина неповнолітнього у вчинені злочину знайшла своє підтвердження у судовому засіданні, а його дії слід кваліфікувати за ч.2 ст. 286 КК України.

При призначенні покарання суд, враховував ступінь тяжкості вчиненого ним кримінального правопорушення, який хоча вчинений з необережності, проте відноситься до категорії тяжких злочинів, основною причиною його вчинення стало порушення вимог Правил дорожнього руху України, ступінь тяжкості наслідків, що настали від кримінального правопорушення – смерть малолітньої, дані про особу обвинуваченого, який раніше не судимий, під наглядом у лікаря психіатра та нарколога не перебуває, має місце реєстрації та проживання, виховується у родині – матір’ю та вітчимом, за місцем проживання характеризується як доброзичливий, трудолюбивий, намагався відшкодувати потерпілій завдану шкоду, однак остання відмовилась.

За таких обставин, враховуючи конкретні обставини справи, як то наявність декількох пом’якшуючих покарання обставин, які істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення та відсутність обставин, які обтяжують покарання, з урахуванням особи винного, думки прокурора, потерпілої та законного представника, суд вважає, за можливе призначити обвинуваченому  основне покарання за вчинене кримінальне правопорушення із застосуванням ст.69 КК України та призначити йому покарання нижче від найнижчої межі, передбаченої санкцією ч. 2 ст. 286 КК України у вигляді позбавлення волі.

Таке покарання, на переконання суду, відповідатиме його меті, гуманності, справедливості і не потягне за собою порушення засад виваженості, що включає наявність розумного балансу між охоронюваними інтересами суспільства та правами осіб, які притягаються до кримінальної відповідальності з урахуванням того, що втручання держави в приватне життя особи повинно спрямовуватись на досягнення справедливого балансу між загальними інтересами суспільства та потребою захисту основоположних прав особи, - воно має бути законним (несвавільним), пропорційним (не становити надмірного тягаря для особи).

Таким чином суд вирішив визнати неповнолітнього винним у вчиненні кримінального правопорушення  та призначити йому покарання із застосуванням ст. 69 КК України у вигляді 1 року 6 місяців позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 2 роки.

Після набрання вироком законної сили, неповнолітнього слід затримати та направити до місця відбування покарання.

Стягнути з обвинуваченого на користь держави витрати на проведення інженерно-транспортної експертизи – 1 201,34 грн., інженерно-транспортної експертизи – 1 029,72 грн., судово-трасологічної експертизи – 12 013,40 грн., фототехнічної експертизи – 2 745,92 грн. та інженерно-транспортної експертизи – 1 201,34 грн.

Вирок не набрав законної сили.