flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація по виборчих справах в суді, щодо обрання народних детутатів до Верховної Ради України

30 жовтня 2014, 11:32

26 жовтня 2014 року  в Україні відбулися позачергові вибори народних депутатів України.

Виборчі права громадян закріплені статтею 38 Конституції України, в якій вказано, що громадяни України мають право брати участь в управлінні державними справами, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Стаття 55 Конституції України говорить, що права і свободи людини і громадянина захищається судом.

Кожному гарантується право на оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Адміністративні справи щодо уточнення списку виборців розглядав місцевий загальний суд як адміністративний, за місцем розташування відповідної комісії. Позовна заява про уточнення списку виборців подавалася до суду без сплати судового збору. Позовну заяву можна було  подати не пізніше ніж за два дні до дня голосування (тобто останній день подачі заяви -23.10.2014 року).

До Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської  області  щодо уточнення списку виборців було подано 11 позовних заяв. Усі позовні заяви було задоволено та зобов’язано дільничі виборчі комісії Територіального виборчого округу видати виборчі бюлетені виборцям.

В день виборів суд також працював, однак законодавством заборонено включення виборців до списків у день виборів.

Як свідчить статистика суду, при обранні Президента України у травні 2014 року до суду з позовними заявами щодо включення в списки виборців звернулося 25 осіб, а також була одна позовна заява про оскарження дій посадової особи ЗМІ, які порушують законодавство про вибори.