flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

16 днів проти насильства

01 грудня 2022, 11:15

Щороку з 25 листопада до 10 грудня відбувається Всеукраїнська акція «16 днів проти насильства».

Офіційно, цей день був оголошений Генеральною Асамблеєю ООН 1999 року, але відзначати його почали з 1981 року – як пам’ять про трагічну загибель трьох сестер Мірабаль, які були жорстоко вбиті під час диктатури домініканського правителя Рафаеля Трухільо в 1960 році.

Основне завдання цієї кампанії привернути увагу суспільства до актуальних проблем пов’язаних із запобіганням і протидії домашньому насильству та торгівлі людьми, а також активізація діяльності державних установ, громадських організацій заради захисту прав людини.

Калуський міськрайонний суд, як суд першої інстанції здійснює розгляд 3 категорій справ пов’язаних із домашнім насильством:

 

  • Справи про адміністративні правопорушення (стаття 173 - 2 КУпАП вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, невиконання термінового заборонного припису або неповідомлення про місце свого тимчасового перебування);

 

  • Цивільні справи (про видачу і продовження обмежувального припису);

 

  • Кримінальні провадження (стаття 126-1 КК України домашнє насильство).

 

З початку року Калуським міськрайонним судом здійснювались розгляди усіх трьох категорій справ.

У провадження до суду надійшло 19 кримінальних справ, з яких 14 розглянуто з постановленням вироку, найчастіше потерпілими є жінки та діти. Суд призначав покарання у вигляді громадських робіт, арешту та обмеження волі.

Суд розглянув 234 справи про адміністративні правопорушення. Притягнув до відповідальності 163 особи, яким призначив: 159 стягнень у вигляді штрафу, 3 громадські роботи та 1 арешт. Загальна сума призначених штрафів в дохід держави становить 70 975 грн.

На розгляді суду перебувало 6 цивільних справ. У  5 справах  суд задовольнив заяви та видав обмежувальний припис особі, яка постраждала від домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Одна справа ще розглядається.

Слід пам’ятати, що найвищою цінністю будь якої держави, визначається людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність та безпека, а будь які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.