flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд відправив за грати жінку, яка поширювала комуністичну символіку

07 лютого 2023, 14:02

Калуський міськрайонний суд завершив розгляд кримінального провадження про обвинувачення мешканки Калуша у поширені та публічному використанні символіки комуністичного режиму, поширенні матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії російської федерації проти України.

Згідно обвинувального акту, пенсіонерка, використовуючи VPN – сервіси, зі своєї соціальної сторінки «Однокласники», долучилась до проросійських груп: «Я за россию!!!» «Я за путина, я за россию» та відвідуючи інші групи з яких, на своїй сторінці, стала поширювати та публічно використовувати заборонену законом символіку комуністичного режиму, знаючи при цьому, що комуністичний режим визнано в Україні злочинним.

Досудовим розслідуванням встановлено, що жінка у соціальній мережі створила обліковий запис зі створенням відповідної сторінки, яку в подальшому тільки особисто використовувала для спілкування з іншими користувачами соціальної мережі «Однокласники», залишивши персональний акаунт відкритим для публічного огляду та поширення інформації невизначеному колу осіб.

Знаючи, що публікації в соціально-орієнтованих ресурсах як частина суспільно-політичної комунікації сприяють формуванню суспільної думки,
обвинувачена з часу збройної агресії російської федерації проти України послідовно, систематично, активно стала розповсюджувати у них публічну інформацію, спрямовану на виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році.

Обвинувачена в судовому засіданні вину у пред'явленому обвинуваченні визнала повністю. Зазначила, що дійсно тривалий час в соціальній мережі «Однокласники» поширювала та публічно використовувала символіку комуністичного режиму, а також поширювала інформацію, яка виправдовувала збройну агресію Російської Федерації проти України та підтримувала дані дії. Щиро розкаялася у вчиненому та просила суворо її не карати.

Дослідивши матеріали справи суд прийшов до переконання про призначення обвинуваченій покарання у вигляді позбавлення волі на 1 рік 1  місяць без конфіскації майна.  Одночасно вирішив стягнути з неї на користь держави 43 417,10 гривень витрат за проведення судових експертиз.