flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Калуському суді знайомились із новим складом присяжних

09 травня 2023, 14:47

Калуська міська рада на своєму засіданні затвердила новий список присяжних, позаяк попередня каденція присяжних добігає до кінця. Зустріч у суді проведено з метою роз’яснення особам, які залучатимуться до участі у здійсненні судочинства їхніх прав та обов’язків.

Заступник голови суду Олександра Кардаш виступила із привітальним словом та розповіла по категорії справ у яких братимуть участь присяжні. Суддя наголосила, що суд присяжних це особлива форма здійснення державної влади, зокрема судової, безпосередньо громадянами шляхом їх участі у відправленні правосуддя.

Керівник апарату суду Світлана Костів зазначила, що присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу в порядку, визначеному Державною судовою адміністрацією України.

Про історичні передумови виникнення суду присяжних розповідав головний спеціаліст із забезпечення зв’язків з ЗМІ Олег Ониськів. Особливо працівник суду за акцентував увагу, що присяжні під час виконання своїх обов’язків в суді стають суб’єктами декларування. А тому до 1 квітня наступного за звітним роком зобов’язані подати до НАЗК декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Наприкінці зустрічі учасникам подякували за те, що виявили бажання брати участь у здійсненні правосуддя.