flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За нанесення легких тілесних ушкоджень мітлою – 160 годин громадських робіт

05 жовтня 2023, 11:17

       Кримінальне правопорушення вчинено при наступних обставинах.

       Жителька міста Калуша, яка перебуває у неприязних відносинах зі своєю сусідкою, нанесла тій тілесні ушкодження мітлою. В той час між жінками виникла суперечка в ході якої у однієї із них виник протиправний умисел, спрямований на спричинення іншій тілесних ушкоджень. Жінка, тримаючи в руках мітлу з дерев’яною ручкою, через паркан почала наносити не менше п’яти ударів нею в ділянку обох рук. У результаті нанесення умисних ударів потерпілій спричинено тілесні ушкодження у вигляді двох синців в ділянках правої верхньої кінцівки та трьох синців в ділянках лівої верхньої кінцівки, які згідно з висновком експерта відносяться до легких тілесних ушкоджень.

       З матеріалів справи відомо, що неприязні відносини, які виникли на побутовому ґрунті  тривають на протязі тривалого часу.

       Потерпіла просила суд справедливо покарати обвинувачену.

       Обвинувачена вину визнала, зазначила, що готова понести покарання.

       Суд при призначенні покарання взяв до уваги положення ст. 50 КК України, якою встановлено, що покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень, як засудженими, так і іншими особами, положення ст. 65 КК України, згідно з якою, особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень.

       Саме таке покарання, на думку суду, буде відповідати тяжкості кримінального правопорушення, не буде становити особистий надмірний тягар для особи, є необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченої та попередження нових кримінальних правопорушень, відповідає меті, передбаченій ст. 50 КК України, а також справедливому балансу між загальними інтересами суспільства та вимогами захисту основоположних прав особи.

       За свої протиправні дії громадянка визнана винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, та понесе покарання передбачене ч. 1 ст. 125 КК України у виді громадських робіт строком 160 (сто шістдесят) годин.