flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналітична довідка щодо виконання Плану Заходів щодо запобігання та протидії корупції за 2014 рік

21 січня 2015, 16:37

Аналітична довідка щодо виконання Плану заходів щодо запобігання та протидії корупції в   2014 році

 

          На виконання Закону України «Про заходи запобігання та протидії корупції» та інших нормативно – правових актів антикорупційного законодавства, спрямованих на запобігання проявам корупції серед державних службовців в Калуському міськрайонному суді розроблений та затверджений   наказом голови суду  від 27.01.2014 року «План заходів щодо запобігання та протидії корупції на 2014 рік», відповідно до якого:

            Протягом 2014 року керівником апарату суду та консультантом з кадрової роботи  о  рганізація роботи Калуського міськрайонного суду  спрямовувалась на запобігання та виявлення корупції. Проводилась роз’яснювальна робота безпосередньо в структурних підрозділах апарату суду  серед державних вимог Законів України «Про засади запобігання і протидії корупції»,  «Про державну службу» Указів Президента України та інших актів антикорупційного спрямування.

            Консультантом суду з кадрової роботи здійснювався контроль за дотриманням державними службовцями антикорупційного законодавства.      Відповідно до вимог Закону України «Про державну службу» пріоритетним напрямком у кадровій політиці суду є прозорість і відкритість у доборі та розстановці кадрів,доступність посад державних службовців для молодих спеціалістів. Вирішення всіх кадрових питань відбувається демократично і гласно із забезпеченням законності і дотриманням нормативних вимог.

            У 2014 році у Калуському міськрайонному суді проведено  2 конкурси на заміщення вакантних посад державних службовців.

            Усі претенденти  підписували попередження про встановлені законодавством України обмеження, пов’язані з прийняттям на державну службу та її проходженням, а також документ про ознайомлення із Загальними правилами поведінки державного службовця. Керівником апарату суду Костів С.С.  організовано проведення спеціальної перевірки, за результатами якої розглядалися питання щодо призначення кандидата на відповідну посаду.

            У лютому 2014 року в Калуському міськрайонному суді проведено щорічну оцінку виконання державними службовцями суду покладених на них обов’язків і завдань за 2013 рік . Щорічній оцінці підлягало  30           осіб,що працюють на посадах державних службовців. Всі вони, за результатами оцінювання, одержали «Добрі» підсумкові оцінки та відповідають займаним посадам.

            Щороку Калуським міськрайонним судом вживаються всі необхідні заходи щодо запобігання , виявлення та усунення конфлікту інтересів.

            Протягом лютого-березня 2014 року керівником апарату суду відповідно до ст.13 Закону України «Про державну  службу»   на оперативних нарадах державним службовцям суду було роз’яснено порядок заповнення та строки подачі декларацій про майно,доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за 2013 рік. Також було проведено навчання щодо правильного заповнення декларацій.

            В Калуському міськрайонному суді керівником апарату суду Костів С.С. постійно здійснюється контроль за виконанням законодавства щодо заборони зайняття посад особами, які звільнені з державної служби за корупційні діяння.

            Особливо тримається на постійному контролі організація роботи зі скаргами та зверненнями громадян. На оперативних нарадах керівником апарату суду звертається увага працівникам апарату суду на належне ставлення до фізичних та юридичних осіб, забезпечення надання їм відкритої, прозорої інформації, передбаченої чинним законодавством.

            На дошці оголошень  та офіційному веб-сайті суду розміщено графік прийому громадян керівництвом суду.

Керівництвом суду постійно тримається на контролі дотримання загальних правил поведінки державного службовця, Загальних правил поведінки працівника суду та антикорупційного законодавства.

Випадків притягнення до адміністративної відповідальності за корупційні правопорушення державних службовців апарату суду за 2014 рік не було.

17.11.2014 р. та 08.12.2014 року керівником апарату суду Костів С.С., згідно окремого плану по проведенню занять із працівниками апарату суду по вивченню та правильному застосуванню норм законодавства України на друге півріччя 2014 року,  проведено навчання з працівниками апарату суду по вивченню Закону України "Про запобігання та протидії корупції", окрім того кожному державному службовцю вручено Пам"ятку - "Поради особі, уповноваженій на виконання функцій держави або місцевого самоврядування".

Також керівником апарату суду Костів С.С. ознайомлено працівників апарату суду із новим Законом України " Про запобігання корупції" та наголошено, що даний антикорупційний закон більш детально буде вивчатися у першому півріччі  2015 року.

У жовтні 2014 року заступником керівника апарату суду з працівниками апарату суду було проведено   навчання по вивченню Правил поведінки працівника суду.

Консультантом суду з кадрової роботи у листопаді 2014 року проведено навчання з працівниками апарату суду по вивченню Загальних правил поведінки державного службовця».

Висновок:

В Калуському міськрайонному суді  питання щодо недопущення проявів корупційних діянь постійно знаходиться під контролем керівництва Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області.

Пропозиції:

1.Проводити роботу з державними службовцями Калуського міськрайонного суду Івано-Франківськолїобласті з метою суворого дотримання ними вимог Законів України «Про державну службу»,»Про запобігання і протидії корупції».

2.Здійснювати контроль за виконанням  Заходів щодо посилення  контролю за відкритістю і прозорістю в роботі державних службовців,усунення причин та умов, що сприяють вчиненню корупційних діянь та інших правопорушень.

3.Вживати невідкладні заходи щодо запобігання фактів правопорушень , з покладенням персональної відповідальності на винних   у їх допущенні.

Заступник керівника апарату суду                                                            Л.Я.Семчук