flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За незаконне зберігання зброї та крадіжку поєднану з проникненням у житло - 3 роки 6 місяців позбавлення волі

21 листопада 2023, 09:34

      Вирок відносно 31 річного уродженця м. Калуша Івано-Франківської області, не одруженого, не працюючого, громадянина України, , раніше судимого виніс Калуський міськрайонний суд.

      Встановлено, що обвинувачений вчинив незаконне придбання та зберігання вогнепальної зброї, бойових припасів, без передбаченого законом дозволу, та вчинив таємне викрадення чужого майна (крадіжку), поєднаному з проникненням у житло, вчиненого за попередньою змовою групою осіб.

      Кримінальні правопорушення вчинено при наступних обставинах:

  • на одній із вулиць Калуша обвинувачений знайшов чорний поліетиленовий пакет з написом «BMW», у якому знаходився предмет, схожий на пістолет та бойові припаси до нього. взяв з собою вказаний пакет, таким чином здійснив незаконне придбання вогнепальної зброї та бойових припасів без передбаченого законом дозволу, переніс їх до місця свого фактичного проживання, де в ході проведення санкціонованого обшуку було виявлено та вилучено пістолет «Форт-14 ТП» та 11 патронів, які згідно висновку експерта є боєприпасами до нарізної вогнепальної зброї – 9-мм пістолетними патронами центрального бою;
  • також обвинувачений із невстановленою слідством особою перебували в одному із спальних районів міста Калуша, де у них виник умисел на таємне викрадення чужого майна з приміщення квартири, а саме скориставшись тим, що за їх діями ніхто не спостерігає, шляхом підбору ключа до вхідних дверей квартири, незаконно проникли всередину житлової квартири, звідки таємно викрали наступні ювелірні вироби:  3 жіночих кільця із камінцями, хрестик та грошові кошти в сумі 900 доларів США та викраденим майном розпорядились на власний розсуд.

       Допитаний у судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненому кримінальному правопорушенні за ч. 1 ст. 263 КК України визнав повністю, зазначивши що пістолет та набої знайшов під час ранкової пробіжки, а щодо обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України свою вину не визнав та пояснив, що у той день коли сталася крадіжка він перебував удома, та вважає, що під час проведення обшуку працівник поліції підкинув йому в помешкання срібний хрестик. Також поліцейськими були знайдені у квартирі дротики та профіля, які скинули в один пакет та відправили на експертизу, вважає, що ці речі не є відмичками. Рації, які знайшли в його помешканні, він використовував на рибальстві та під час збирання грибів у лісі. А формений одяг поліцейського він придбав на платформі OLX.

       Незважаючи на визнання вини за ч. 1 ст. 263 КК України та невизнання вини за ч. 3 ст. 185 КК України, вина у вчиненні кримінальних правопорушень доводиться показами потерпілої, свідків, які допитані в судовому засіданні та дослідженими в судовому засіданні письмовими доказами.

      Суд критично оцінив невизнання вини обвинуваченим  у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України оскільки вважає, що така позиція спрямована виключно на ухилення від кримінальної відповідальності за вчинене та ухвалив:

      Визнати винуватим мешканця Калущини за ч. 1 ст. 263, ч. 3 ст. 185 КК України та призначити покарання:

- за ч. 1 ст. 263 КК України - 3 роки позбавлення волі;

- за ч. 3 ст.185 КК України - 3 роки 6 місяців позбавлення волі;

      Згідно ч.1 ст. 70 КК України, шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначити покарання - 3 роки 6  місяців позбавлення волі.

Строк відбуття покарання рахувати з моменту приведення вироку у виконання.