flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз роботи суду щодо порядку сплати, повернення та зарахування судового збору до Державного бюджету України за 2023 рік

06 лютого 2024, 11:24

А Н А Л І З

роботи суду щодо порядку сплати, повернення

та зарахування судового збору до Державного бюджету України за 2023 рік

 

Судовий збір, відповідно до статті 1 Закону України «Про судовий збір» - справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом.

Судовий збір включається до складу судових витрат.

Судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі.

Станом на 1 січня 2024 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2361 грн.

Впродовж 2023 року на розгляді Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області перебувало 4431 заява (скарга), судове рішення, у яких справлявся судовий збір.

Розрахункова сума судового збору за 2023 рік становить 3 млн. 428 тисяч 324 гривень.

Сума фактично сплаченого судового збору за 2023 рік становить 2 млн. 709 тисяч 491 гривня.

 Сума фактично сплаченого судового збору при зверненні до суду (за категоріями справ) у 2023 році наведена в наступній  таблиці:

Категорії справ

Кількість заяв

Сума фактично сплаченого судового збору

позовної заяви майнового характеру, яка подана:

509

1 324 299

позовної заяви немайнового характеру, яка подана:

179

215 931

позовної заяви про розірвання шлюбу

391

418 050

заяви у справах окремого провадження; заяви про забезпечення доказів або позову; заяви про перегляд заочного рішення; заяви про скасування рішення третейського суду (міжнародного комерційного арбітражу); заяви про видачу виконавчого документа на примусове виконання рішення третейського суду (міжнародного комерційного арбітражу); заяви про видачу виконавчого документа на підставі рішення іноземного суду; заяви про роз'яснення судового рішення, які подано; заяви про сприяння третейському суду (міжнародному комерційному арбітражу) в отриманні доказів:

158

94 262

заяви про видачу судового наказу

1 530

408 931

заяви про скасування судового наказу

57

7 788

заяви про скасування тимчасового обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України

1

537

апеляційної скарги на рішення суду; заяви про приєднання до апеляційної скарги на рішення суду; апеляційні скарги на судовий наказ, заяви про перегляд судового рішення у зв'язку з нововиявленими обставинами

1

403

адміністративного позову немайнового характеру

34

19 472

за видачу в електронному вигляді копії технічного запису судового засідання

1

81

Судом ухвалено постанову про накладення адміністративного стягнення

411

219 740

УСЬОГО

3 272

2 709 491

 

Згідно статей 5 та 8 Закону України «Про судовий збір» суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати.

У 2023 році позивачами було подано 325 заяв (скарг), при подачі яких застосовуються пільги щодо сплати судового збору.

 Розрахункова сума  становила  295 334 грн.

Найбільшу кількість позовних заяв, де застосовано вказану норму закону, було подано у справах «про стягнення аліментів, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів чи зміну способу їх стягнення, а також заявники у разі подання заяви щодо видачі судового наказу про стягнення аліментів» - 251 заява, а також у разі подання заяви особами з інвалідністю I та II груп, законними представниками дітей з інвалідністю і недієздатних осіб з інвалідністю – 54 заяви; учасниками бойових дій, постраждалими учасниками Революції Гідності, Герої України - у справах, пов'язаних з порушенням їхніх прав – 6 заяв, у справах про відшкодування матеріальних збитків, завданих внаслідок вчинення кримінального правопорушення– 3 заяви та 3 заяви  у справахпро встановлення фактів,що мають юридичне значення.

У випадках, визначених ст. 7 Закону України «Про судовий збір», сплачену до Держбюджету України суму судового збору може бути повернено (у повному обсязі чи частково) на підставі судового рішення та за клопотанням особи.

Відповідно до п. 5 Порядку повернення (перерахування) коштів, помилково або надміру зарахованих до державного та місцевого бюджетів (із змінами), затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2013 № 787,  повернення судового збору (крім помилково зарахованого) здійснюється за ухвалою суду, яка набрала чинності. 

У разі повернення судового збору (крім помилково зарахованого) до органу Казначейства подається оригінал або належним чином засвідчена копія ухвали суду. Ухвала суду подається платником до органу Казначейства разом з його заявою про повернення коштів з бюджету та оригіналом або копією документа на переказ або паперовою копією електронного розрахункового документа, які підтверджують перерахування коштів до бюджету (у разі знаходження оригіналу документа на переказ, який підтверджує зарахування судового збору до бюджету, в матеріалах судової справи та зазначення про це в ухвалі суду).

Заява про повернення коштів з бюджету, яка подається до відповідного органу Казначейства, складається платником у довільній формі з обов’язковим зазначенням такої інформації: причини повернення коштів з бюджету, найменування платника (суб’єкта господарювання), код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) або прізвище, ім’я, по батькові фізичної особи, реєстраційний номер облікової картки платника податків (ідентифікаційний номер) або серія та номер паспорта, місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи та номер контактного телефону, сума платежу, що підлягає поверненню, спосіб перерахування коштів з бюджету — у безготівковій формі із зазначенням реквізитів рахунку одержувача коштів чи готівкою.

Одним з випадків повернення судового збору відповідно до положень п. 3 частини першої ст. 7 Закону України «Про судовий збір» є також відмова у відкритті провадження у справі.

У 2023 році було 16 випадків повернення судового збору платникам на суму 25490 грн.

Протягом 2023 року судом було видано 49 довідок про повноту перевірки сплати та зарахування судового збору по справах, які направлялися для розгляду по підсудності у інші суди.

Згідно ч. 2 ст. 9 Закону України "Про судовий збір" суд перед відкриттям провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Пленум Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ у своїй постанові від 25.09.2010 р. №10 вказує на необхідність судів перевіряти зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України, використовуючи способи, передбачені Цивільним процесуальним кодексом України, зокрема у разі необхідності отримувати таку інформацію з Державної казначейської служби України, що забезпечує казначейське обслуговування цього фонду.

Згідно  акту звірки з Державною казначейською службою, у 2023 році надходження судового збору становило 2588857,34 грн.

Динаміку надходжень коштів судового збору можна від слідкувати за допомогою даної діаграми:

 

 

У 2023 році відповідальними працівниками відділів документального забезпечення цивільних та адміністративних справ перевірялися факти оплати та зарахування судового збору до Державного бюджету. Друкувалися  реєстри підтвердження оплати судового збору та долучалися до матеріалів судової справи.

Щомісячно судом ведеться контроль за зарахуванням судового збору згідно виписок, наданих управлінням Державної казначейської служби України в м. Калуші. Документи (виписки з платіжних документів, акти звірок) щодо роботи по сплаті судового збору зберігаються у номенклатурному наряді.

 

Консультант суду                                     Олена СМИРНОВА