flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

3 роки позбавлення волі через ДТП яка спричинила смерть

22 березня 2024, 11:58

     Суд розглянув матеріали кримінального провадження  у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст.286 КК України, а саме порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, що спричинили смерть.Санкція цієї стаття передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.

     Відомо, що 52-річний мешканець Рогатинського району, вчинив порушення правил безпеки дорожнього руху, що спричинило смерть потерпілого та заподіяло тяжке тілесне ушкодження потерпілій, а саме в травні 2023 року обвинувачений, керуючи автомобілем марки «OPEL MOVANO»,  наблизився до кільцевої розв’язки вулиць Львівська – Долинська – Об’їзна. В цей час головною дорогою до вказаної кільцевої розв’язки наближався мотоцикл під керуванням 60 річного водія марки «HONDA NC 700», який перевозив одну пасажирку. У результаті порушення підсудним  правил безпеки дорожнього руху відбулась дорожньо-транспортна пригода, внаслідок якої спричинено смерть водія мотоцикла, який отримав тяжкі тілесні ушкодження; пасажирка отримала тяжкі тілесні ушкодження -  на щастя залишилась живою.

     Обвинувачений свою вину у вчиненому кримінальному правопорушенні визнав повністю, зазначивши, що перед виконання маневру заздалегідь не перелаштувався у крайню ліву смугу, а мотоцикла, який рухався йому на зустріч він не побачив. Просив суворо не карати.

     Потерпіла та їх представник наполягали на суворій мірі покарання, оскільки обвинуваченим не відшкодовано шкоду.

     Прокурор просив призначити обвинуваченому покарання у виді позбавлення волі на строк 4 роки з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 3 роки.

     Призначаючи покарання, суд врахував характер та ступінь суспільної небезпеки скоєного, та те, що обвинувачений визнав вину та розкаявся у вчиненому, позитивно характеризувався за місцем проживання та місцем праці, а також  те, що має на утриманні 4 неповнолітніх дітей та повнолітнього сина,  який знаходиться на диспансерному обліку.

     Постановивши рішення, суд ухвалив визнати обвинуваченого винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, та призначити йому покарання у виді 3років позбавлення волі із позбавленням права керування всіма транспортними засобами на строк 3 роки. Також, частково задоволено цивільний позов потерпілої та ухвалено стягнути з обвинуваченого на її користь 700 тисяч гривень моральної шкоди.