flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аналіз розгляду запитів на публічну інформацію за перший квартал 2019 року

09 квітня 2019, 09:32

Мною, заступником керівника апарату суду Семчук Л.Я., відповідно до Плану роботи суду  на 2019 рік, проведено аналіз стану розгляду роботи по доступу до публічної інформації, що знаходиться у володінні суду за перший квартал  2019 року.  

Законом України "Про доступ до публічної інформації" визначений порядок здійснення та забезпечення права кожного на доступ до інформації, яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом, та інформації, що становить суспільний інтерес. Під публічною інформацією мається на увазі відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб'єктами владних повноважень своїх обов'язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб'єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом. Особливістю цього Закону є те, що він не поширюється на відносини щодо отримання інформації суб'єктами владних повноважень при здійсненні ними своїх функцій, а також на відносини у сфері звернень громадян, які регулюються спеціальним законом.

Запитувачами публічної інформації відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації"  є фізичні, юридичні особи та об'єднання громадян без статусу юридичної особи.

Громадянин має право звернутися до розпорядника інформації із запитом індивідуальним або колективним незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту.

Запит може подаватися в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою) на вибір запитувача. Письмовий запит подається в довільній формі та повинен містити: ім'я (найменування) запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер засобу зв'язку, якщо такий є; загальний опис інформації або вид, назву, реквізити чи зміст, підпис і дату за умови подання письмового запиту.

Для спрощення процедури оформлення письмових запитів особа може подавати запит шляхом заповнення відповідних форм запитів на інформацію, які можна отримати в розпорядника інформації та на його офіційному веб-сайті.

Слід відмітити, що для забезпечення збереження та доступу до публічної інформації документи, що знаходяться у суб'єктів владних повноважень, підлягають обов'язковій реєстрації в системі обліку.

Відповідно до Закону України "Про доступ до публічної інформації" розпорядник інформації має надати відповідь не пізніше 5 робочих днів з дня отримання запиту.

Разом з цим, строк розгляду запиту розпорядник інформації може продовжити до 20 робочих днів у разі, якщо запит стосується надання великого обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних. Про продовження строку розпорядник інформації повідомляє запитувача в письмовій формі не пізніше п'яти робочих днів з дня отримання запиту.

Розгляд запитів на інформацію здійснюється безкоштовно.

Протягом І кварталу 2019 року на адресу Калуського міськрайонного суду Івано-Франківської області надійшло 3  запити  на отримання публічної інформації.

При цьому, Державна судова адміністрація України    надіслала до суду 2 запити в порядку частини 3 статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації», за належністю.

За категорією кореспондентів інформаційні запити надійшли від:

  • фізичних осіб (громадян) – 3 ;
  • громадські організації – 0;
  • засобів масової інформації (журналістів) – 0.

Відповідно до статті 20 Закону України «Про доступ до публічної інформації» відповіді на інформаційні запити надано протягом 5 робочих днів.

Загалом, запити стосувалися надання інформації:

щодо кількості співробітників суду – 1 запит;

щодо штатної чисельності працівників суду, кількості зареєстрованих номерів вхідної кореспонденції, відсоток премії та надбавок , середній відсоток інших надбавок за січень –березень 2019 року – 1 запит;

щодо способу повторного визначення  суддю Онушканич В.В., після повернення позовної заяви гр.М. – 1 запит.

У першому кварталі 2019 року відсутні випадки оскарження особами відповідей на інформаційні запити, які подавались до Калуського міськрайонного суду Івано-Фроанківської області  в порядку Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Слід зазначити,що робота з розгляду інформаційних запитів відповідно до закону України «Про доступ до публічної інформації» у суді ведеться на належному рівні, керівництвом суду здійснюється постійний контроль за якістю, своєчасністю та повнотою надання відповідей запитувачам, проводиться аналітична робота.

 

Заступник керівника апарату суду                                                                                  Л.Я.Семчук