flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Електронний суд

19 лютого 2014, 10:19

Згідно  наказу  Державної судової адміністрації України від 31 травня 2013 року № 72 «Про реалізацію проекту щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу» зі змінами внесеними  наказом  Державної судової адміністрації України від 14 червня 2013 року № 81, з 17 червня 2013 року у всіх місцевих та апеляційних судах загальної юрисдикції запроваджується порядок щодо обміну електронними документами між судом та учасниками судового процесу в частині надсилання судом таким учасникам процесуальних документів в електронному вигляді, паралельно з документами у паперовому вигляді.

 

         Основними завданнями проекту «Електронний суд» є покращення умов роботи працівників судів, а також забезпечення швидкого та зручного доступу громадян до правосуддя.

 

         Головними завданнями проекту є забезпечення відкритого доступу учасників процесу до інформації шляхом створення сучасних інтернет ресурсів, поетапний перехід до електронного обміну процесуальними документами між судом та учасниками процесу із застосуванням електронного цифрового підпису, до електронного обміну інформацією з базами даних інших державних органів та установ, до забезпечення повної комп’ютеризації процесів судового діловодства, формування єдиного електронного архіву судових документів.

         На даний час у Калуському міськрайонному суді забезпечено технічну можливість надсилання судом процесуальних документів у електронному вигляді на електронну пошту учасника судового процесу. Наразі таке надсилання відбувається паралельно з паперовим. Отримати таку послугу має можливість кожен учасник судового процесу. Для цього потрібно зареєструвати поштову скриньку електронного суду за адресою www.mail.gov.ua та подати до суду заявку, яку можна роздрукувати зі своєї поштової скриньки. З моменту подання вказаної заявки та її реєстрації в автоматизованій системі всі процесуальні документи у справі, що долучатимуться до системи, після їх підписання електронним цифровим підписом судді автоматично надсилатимуться на поштову скриньку учасника процесу. Учасник процесу отримає документ упродовж години після підписання його суддею.

         Також у суді реалізована технічна можливість надсилання СМС-повісток, тобто повісток про виклик до суду у вигляді СМС-повідомлень. З 01 жовтня 2013 року Калуському міськрайонному суді  запроваджено порядок щодо надсилання судами учасникам судового процесу та кримінального провадження текстів судових повісток у вигляді SMS-повідомлень (згідно з наказом Державної судової адміністрації України № 119 від 20 вересня 2013 року «Про реалізацію проекту щодо надсилання судами SMS-повідомлень учасникам судового процесу (кримінального провадження ) у місцевих та апеляційних загальних судах» ).

         Для отримання тексту судової повістки в електронній формі за допомогою SMS-повідомлення учаснику судового процесу потрібно подати до суду заявку про отримання судової повістки в електронній формі за допомогою SMS-повідомлення у відповідній справі. Судова повістка в електронному вигляді буде надсилатися учаснику судового процесу, який подав відповідну заявку до суду, на його номер мобільного телефону, вказаний в такій заявці.

         SMS-повідомлення від суду надходитимуть до абонентів мобільних операторів (Київстар, МТС, Life) під коротким альфанумеричним ім’ям SUDPOVISTKA (замість номера телефону відправника). Для абонентів SDMA операторів (PEOPLEnet та Интертелеком) SMS-повідомлення від суду надходитимуть під коротким номером 4116.

Надсилання судами таких повісток здійснюється у справах цивільного та кримінального судочинства відповідно до ст. 135 Кримінального процесуального кодексу та ч. 6 ст. 74 Цивільного процесуального кодексу України, якими передбачена можливість інформування учасників процесу за допомогою телефону або інших засобів зв’язку, що забезпечують фіксацію повідомлення. Крім економії часу, це ще й значна економія коштів. Перевага для учасника процесу також очевидна – це оперативність в отриманні відомостей про час та місце проведення судового засідання. До речі, таку інформацію учасник процесу  може отримати, скориставшись послугою функціоналу «Список справ призначених до розляду», що розміщений  на офіційному сайті Калуського міськрайонного суду на офіційному веб-порталі «Судова влада України» /court.gov.ua/. Задавши відповідні параметри пошуку, громадяни можуть швидко знайти необхідну їм справу та дізнатися про місце, дату та час проведення судового засідання. Важливим є те, що дана інформація достовірна і актуальна, оскільки автоматично розміщується на сайті суду із системи судового документообігу.

«Електронний суд» це не лише забезпечення електронного обміну інформацією між судом та учасниками процесу, а й створення електронних засобів взаємодії між судами та іншими державними органами. Так, наприклад, цього року запроваджено електронний обмін запитами стосовно реєстраційних номерів облікових карток платників податків між судами загальної юрисдикції та Міністерством доходів і зборів, Такі нововведення значно скоротили витрати часу на отримання та оброблення необхідної інформації.

         Послуга щодо отримання від суду процесуальних документів у електронному вигляді, а також СМС- повісток поступово набирає популярності серед учасників процесу.

         Кожен може оцінити переваги «Електронного суду», скориставшись такими можливостями при зверненні до суду.